3. Het is af, op naar de uitgeverij

3. Het is af, op naar de uitgeverij

Welkom bij alweer het derde deel in de blogserie ‘van verhaal naar boek.’

In de vorige post vertelde ik dat ik het verhaal van groep 8 had herschreven. Vanaf 2014 heeft het twee jaar geduurd voordat ik mijn manuscript voor het eerst echt naar een uitgeverij heb gestuurd. In die twee jaren heb ik het hele verhaal herschreven naar het verhaal dat grotendeels overeenkomt met het verhaal dat nu uitgegeven gaat worden.

We gaan terug naar nog een bijzondere dag: 4 mei 2016 is die dag. De dag dat ik zenuwachtig een bundel papieren in een envelop stopte en er met grote letters MANUSCRIPT op schreef. De dag dat ik enthousiast met mijn moeder de auto instapte, op weg naar Houten. Houten, ja, want dat is waar de uitgeverij zich bevond.
Maar nu vraag je je misschien af: naar welke uitgeverij heb ik voor het allereest mijn manuscript gezonden? Ik had voor het Spectrum gekozen. Zij hebben namelijk veel mooie boeken uitgegeven zoals de vertalingen van de Honger Spelen, Divergent, de Selectie en Fallen.

Ik was zo blij met mijn manuscript en het feit dat het verhaal was geworden zoals ik het wilde, dat ik het ook persoonlijk wilde afleveren. Niks geen postzegel erop en maar hopen dat de postbode het pakket niet kwijtraakt. We rijden wel! (Lees: mam wilt graag voor mij rijden terwijl ik gespannen naast haar zit 🙂 )
Daar aangekomen, liepen we samen naar binnen en na een klein praatje met de receptioniste, overhandigde ik haar het manuscript en gingen we weer. Het waren drie magische minuten!

En toen volgde het wachten. De meeste uitgeverijen hebben een wachttijd van 3 maanden, maar zo lang duurde het gelukkig niet. Midden juni ontving ik de brief met daarin het magische woord. Maar jammer genoeg voor mij  was die brief niet zo positief. “Ik deel u hierbij mee dat wij geen mogelijkheden zien voor opname van uw manuscript Onbegrensd,” luidde de standaard afwijzing. Toen heb ik wel even gehuild ja…

Maar geen zorgen, de tranen waren van korte duur! Ik wist dat het verhaal dat ik geschreven had goed was. Er waren vast en zeker verbeterpunten, mijn Nederlands is niet perfect en misschien had het meer tijd nodig. Ik liet het er niet bij zitten! Ik zou het verhaal herlezen en herschrijven, net zolang tot het perfect is!

En hoe dat verder gaat, lees je in deel 4: “Herlezen en herschrijven.” Deze zal aankomende donderdag online komen.
Als je wilt weten waar mijn boek over gaat, kan je in het menu  onder “Mijn boek” meer informatie vinden.

Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *