4. Herlezen en herschrijven

4. Herlezen en herschrijven

Tijd voor deel 4 alweer! Wat vonden jullie van de eerste 3 delen? Laat het me gerust weten door een reactie achter te laten.

Dit deel is een soort van tussenstuk tussen alles wat er voorafgaand is gebeurd en het echte werk. Want hierna wordt het pas echt allemaal officieel en gaan we de diepte in! Maar dat komt dus later. Terug naar waar we gebleven waren…

Ik kreeg een afwijzing van het Spectrum en daar baalde ik van. Maar ik was ervan overtuigd dat mijn verhaal een kans maakte. En dus besloot ik hetzelfde te doen als toen ik het verhaal voor het eerst herlas in 2014: herlezen en herschrijven.
Het verhaal zelf was af voor mijn gevoel. De verhaallijn klopte, er zat spanning in en het plot was naar mijn idee echt een goed einde. Maar ik zag ook echt verbeterpunten. Zinnen die nog niet helemaal goed liepen, fouten in de taal zelf en interpunctie. Maar buiten dat konden de personages ook gedetailleerder, scenario’s werden uitgebreider en sommige moesten juist wat minder. Ik heb zelfs op het laatste moment nog namen veranderd en de rode draad in het verhaal aangepast. Maar daar kan ik natuurlijk nog niet te veel over zeggen, spoilers enz.

En toen waren we goed drie à vier keer herlezen en weer herschrijven verder. Als we in jaren kijken, zitten we dan rond mei / juni van 2018. Ik begon aan een vierde of vijfde keer herlezen en paste nog wat dingen aan en vond het toen tijd om het weer eens te proberen. Een nieuwe poging te wagen bij een uitgeverij.  Maar deze keer wilde ik mijn kansen niet spreiden en niet slechts op één uitgeverij gokken.
Ik heb veel meer opgezocht en bekeken en uiteindelijk vijf uitgeverijen gekozen waarvan ik hoopte dat er één ja tussen zou zitten. En ik had nog één uitgeverij achter de hand, aangezien zij een uitgeefkans van 85% bieden, wilde ik deze voor de zekerheid nog even bewaren.

En zo werden er weer vijf versies van het vernieuwde manuscript geprint en – deze keer wel – opgestuurd. Ook deze keer hoefde ik gelukkig niet héél lang te wachten. Binnen twee maanden had ik van alle vijf een bericht terug. En weer baalde ik als een stekker, want vijf keer een nee ontvangen was niet echt waar ik op hoopte… Wel vond ik het minder erg dan toen ik de allereerste keer een nee kreeg, dus dat scheelde!

En als je goed gelezen hebt, had ik nog iets achter de hand gehouden. Er was namelijk nog een uitgeverij die ik nog niet benaderd had, maar waar ik wel graag een poging wilde wagen. Zou ik daar het goede nieuws van ontvangen hebben?

Je kan het misschien al wel raden, maar de rest van het verhaal lees je in het volgende deel! Deel 5 “we wagen een nieuwe poging” komt vrijdag online te staan.

Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *