8. Alle stappen doorlopen

8. Alle stappen doorlopen

Deel 8 alweer! We zijn al bijna bij het einde van de blogserie aangekomen en dat betekent: de verschijningsdatum van mijn boek is heel dichtbij! Super spannend, maar er is in de tussentijd nog wel aardig wat gebeurd.

We gaan het nu over de laatste maand hebben ongeveer. In deze maand is zo’n beetje alles gebeurd om het boek helemaal klaar te maken voor de verschijning aankomende vrijdag.
Dit begon met het tekenen van het contract en de correctie van het manuscript om vervolgens de definitieve versie op te sturen. Na een week kreeg ik ook de planning doorgestuurd met deadlines en hierin werd de verschijningsdatum bekend gemaakt: vrijdag 2 november. Wat een mooie datum!

Het duurde zo’n twee weken voordat ik het hele verhaal helemaal had doorlopen, elke zin goed had nagekeken en aanpassingen had gemaakt.  Ik had alle feedback die ik van de manuscripten beoordelaars ontvangen had, meegenomen in het corrigeren en zo de beste versie van mijn manuscript gemaakt.  We zitten nu rond 2 oktober.

In diezelfde twee weken was ik druk bezig met het verzamelen van de e-mailadressen. Deze heeft Boekscout namelijk nodig voor de promotiemail die ze versturen op de dag van verschijning. Al gauw had ik een aardig aantal en vandaag de dag heb ik maar liefst 53 mogelijk geïnteresseerden mogen doorgeven.

Ook was ik druk bezig met de cover. Ik heb er erg lang over nagedacht wat ik zelf zou willen en hoe ik mijn boek zelf voor me zag. Uiteindelijk heb ik een foto uitgekozen van Fotolia. Dit is een website die Boekscout aanbeveelt voor het kiezen van een cover. En dat is dus gelukt. Er waren veel mooie foto’s met een fantasie achtig tintje en uiteindelijk heb ik er een gekozen die ik perfect bij het verhaal vind passen. Welke dat is geworden, zie je binnenkort!

Maar met alleen de voorkant van het boek ben je er natuurlijk nog niet. Een boek heeft ook een achterkant nodig met een korte synopsis. En in het geval van Boekscout ook een stukje over de auteur met een foto. Een foto? Ja, die moest natuurlijk wel even gemaakt worden. En zo stonden mam en ik een half uur te klungelen voordat ik tevreden was met de gemaakte foto.
En dan het stukje tekst over mijzelf. Dat voelde best gek om te schrijven, zeker omdat het in de derde persoon moest. Maar ook dat is goed gekomen. En de korte synopsis van het verhaal had ik in principe al klaar. En na hem nog eens twintig keer te hebben nagelezen, wist ik zeker dat dit stukje tekst mijn verhaal goed kan representeren.

Uiteindelijk heb ik alle bestanden – het definitieve manuscript, de synopsis en het stukje over mijzelf met de foto – op 11 oktober verstuurd. En toen was het natuurlijk weer even in spanning afwachten tot de goedkeuring van het definitieve manuscript en de eerste versie van hoe mijn boek er echt uit zou komen te zien.

Die eerste proefversie van de cover en het binnenwerk ontving ik 16 oktober. En mijn mening was eigenlijk heel gemengd. Ik was met bepaalde dingen echt heel blij en vond ik er echt cool uitzien. Maar ik had ook opmerkingen, dingen die voor mijn gevoel nog niet helemaal klopte.
Ook was het weer tijd om de proefversie qua verhaal nogmaals helemaal door te lezen. Herlezen ronde 6? Heeft iemand meegeteld? Nee, grapje, het is natuurlijk heel belangrijk dat alles klopt. Drie dagen lang heb ik het verhaal nog eens helemaal van top tot teen doorgenomen om er zeker van te zijn dat het hele verhaal klopt en er geen fouten meer in zitten.

In de tussen tijd had ik de tweede proefversie ontvangen van de cover. Maar nog was ik niet helemaal 100% tevreden. En dus gingen we op voor een derde ronde.
Vrijdag 19 oktober had ik de correcties van de proeven van het binnenwerk doorgevoerd en voor de laatste keer opgestuurd. Nu was het wachten tot de derde proefversie.

Ik was best gespannen. We hadden namelijk nog maar twee weken voordat mijn boek zou verschijnen, maar er was nog geen boek. Maar gelukkig werd alle spanning weggenomen toen ik de week daarna, 25 oktober de magische mail ontving. Ik opende de bestanden van de derde proefversie en was oprecht gelukkig. Alles zag eruit zoals ik het wilde, zoals ik het me voorstelde, zoals ik mijn boek voor me zie.

En dus gaf ik diezelfde dag nog groen licht. Ik had mijn boek voor me gezien op beeld op de manier hoe ik het ook straks in handen voor me wilde zien. En op dat moment kan ik echt niet wachten. Maar het zal wel moeten…
Die vrijdag 26 oktober is alles naar de drukker verstuurd en deze woensdag, de 31ste zal ik mijn boek voor het eerst echt in handen hebben!

Ben je er nog? Heb je het tot aan hier gelezen. Super! Dit deel werd wat langer dan gedacht, maar er waren ook aardig wat stappen in het hele proces. We zijn nu ook echt bijna bij het einde gekomen in dit hele proces. Deze woensdag ontvang ik mijn boek en dan kun je dus ook het 9e deel verwachten. Tot dan!

Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *